Kyokushin Nordic Challenge 2022


Kyokushin Nordic Challenge är en gammal tävling i ny form. Det är 10 år sedan KNC arrangerades för första gången. Men i nov 2022 var det dags igen för Kyokushin Nordic Challenge.

Kyokushin Nordic Challenge är en gammal tävling i ny form. Det är 10 år sedan KNC arrangerades för första gången . Då var tanken att erbjuda oerfarna fighters erfarenhet av full kontakt. En sorts introduktion till internationellt tävlande. Men tävlingen försvann efter ett par år när behovet var uppfyllt. De oerfarna blev erfarna och sen dess har många «novice tävlingar» startats och ersatt behovet av KNC

Men i nov 2022 var det dags igen för Kyokushin Nordic Challenge. Formatet var enklare och syftet något annat. Men själva grundideen är kvar, att matcha jämbördiga motståndare i en single-match, istället för den vanliga Cup-strukturen..

Denna gången var det EM teamet för Sverige och Norge som matchades, plus några frivilliga inhoppare. Syftet denna tävling var att få svar på hur träningen gått under hösten. En möjlighet att testa och utvärdera sig själv och sitt träningsupplägg inför EM i april.

Det var en utmaning att matcha deltagarna av flera orsaker. Det var några avhopp p.g.a. skada vilket försvårade matchningen av de som blev kvar. Dessutom var representationen i de olika viktklasserna olika mellan länderna. Norge hade fler i tungvikten och Sverige tvärtom. Tack vare att några frivilliga inhoppare samt att några tog en «extra match» kunde trots allt de flesta få gå en match.

Formatet var blygsamt då tävlingen främst var ämnad för deltagare och inte publik. Den hölls i  Stenungsunds dojo som hade perfekta lokaler för ändamålet och ligger geografiskt bra för både Norge och Sverige. Totalt sett blev det 9 matcher och tävlingen var tog en knapp timme totalt.

Matchningen var som tidigare nämnt så bra som möjligt med tanke på omständigheterna. Men några matcher var nivåskillnaden påtaglig, vilket visade sig på wasari eller ippon vinst redan första ronden. Men syftet blev ändå uppnått, då deltagarna fick besked hur de låg till och vad som kan förbättras.

 Resultat

Sebastian Eriksson (SWE) – Martin Skogmo (NO) En tungviktsmatch som avgjorde på vågen till Sebastians fördel.

Simon Eriksson (SWE)  – Jonas Jenset (NO) Tekniskt match som Simon vann på poäng.

Alen Kifah (SWE) – Kristoffer Gjötterud (NO) – Erfarenhet mot vikt, där den lättare Alen vann på domslut

 

Alereza Nazari (SWE) – Sokrates Coratti (NO) – Alireza som har något mer erfarenhet vann på poäng

 

Mirjam Björklund (SWE)-  Tuva Waage (NO) – Ett olyckligt slag orsakade diskning av Mirjam och vinst till Tuva

 

Fawad Hamid (SWE) – Emil Moe Haughem – Lättviktskrig där Fawad vinner på poäng

Sebastian Eriksson (SWE) – Liam Jenserud (NO) – Den betydligt aktivare Liam vinner mot en sliten Sebastian.

Simon Eriksson (SWE)  – Odd Karsten (NO) – Teknik mot vikt. Den lättare Simon vinner på poäng

Sokrates Coratti (NO) – Kristoffer Gjötterud (NO) – Intern norsk kamp som Kristoffer vinner på poäng

, ,