Kaveh Zahmatkesh, Sverige


«Det var en fantastisk känsla att åter hitta den sport som min själ och kropp tillhör» – Kaveh Zahmatkesh

Kaveh Zahmatkesh är född -91 och har sitt ursprung i Iran. Han blev intresserad av kampsport väldigt tidigt och hans familj stöttade honom när han ville börja träna Kyokushin som 9 åring. Under de sista åren i Iran tränade han även andra kampsporter som Kickboxning, Hapkido och Wushu Han var framgångsrik på tävlingar, men det fanns också  begränsningar inom tävlandet. 

Under åren som jag utövade Kyokushin kunde jag vinna många tävlingar, både provinsiella mästerskap och Iranska mästerskap, men på grund av många restriktioner och ogynnsamma förhållanden kunde jag inte vara med i landslaget eller delta i tävlingar som hölls utanför Iran.


Photo: privat/Kaveh Zahmatkesh

Kaveh har inte varit i Sverige så länge men anpassat sig fantastiskt bra. Han har snabbt lärt sig språket både i tal och skrift och blev en del av landslaget när han representerade Sverige på EM i Georgien 2021. Hans framgångsrika tid i Sverige beror också delvis på de människor som hjälpt och stöttat honom att hitta tillbaka till Kyokushin

Jag kom till Sverige i mitten av 2019, och efter några månader kunde jag med hjälp av en godhjärtad dam som heter Pernilla Jonsson bli medlem i Luleå Kyokushin klubben.  Det var en fantastisk känsla att åter hitta den sport som min själ och kropp tillhör, och jag skulle vilja tacka Sempai Fredrik Lundberg och de andra medlemmarna i Luleå Kyokushin för att de hjälpte mig.  I slutet av 2019 vann jag förstaplatsen i NM Kyokushin.  Efter flera månader flyttade jag till Skellefteå förort där jag blev varmt välkomnad av Sensei Oualid Burström och fortsatte min träning på hans klubb Guldstaden. Jag fick plats i landslaget och deltog på EM 2021 i Georgia. Tävlingen gick bra, men på grund av att senan på mitt fingret gick av i första matchen förlorade jag och kunde inte heller vara med i andra tävlingar för att återhämta mig från min skada.

Under tiden Kaveh varit borta från tävlandet ,har han förbättrat sin fysik. Han tränar ofta ensam på klubben och är relativt ensam om att tävlingssatsa. Men han deltar gärna på de träffar som erbjuds för att träna med andra. 

Under den här tiden (rehab)  ökade jag min konditorn, explosivitet och snabbhet med olika övning som fartlöpningar och ibland långa distanser, samt deltog i landslagslägren och använde mina tränares erfarenheter, och jag fick nödvändiga förberedelser för att kunna delta i tävlingar.

På tävlingen IFK Western European Championship som hölls i nov -22, fick Kaveh WO i första matchen mot Bård Even Kvamme från Norge. Han besegrade Simon Zurfluh från Schweiz, i semifinalen med Ippon. (video ) Finalen blir en jämn match men förlust mot Anthony Da Graca. När vi ber honom beskriva hur han såg på sina chanser och i tävlingen om vilka erfarenheter tävlingen gett honom svarar han så här.  

Jag hade en bra känsla av styrka på arenan, och jag såg verkligen fram emot att vara på tatami. Men allt detta beror på att jag faktiskt trodde på mig själv. Det som var annorlunda den här gången var att jag försökte utmana mitt sinne i matcherna med lugn, att använda olika tekniker och rörelser,. Jag använde flera tekniker som inte gav positiva resultat, så jag var tvungen att hålla mig lugn och försöka hitta en lösning. Till slut insåg jag att det enda sättet att vinna är överraskande explosiva slag.

,