Hans Kristian Havreberg, Norge


Hans Kristian Havreberg, Etne, NKKO, er Norges ubestridte ener inne  Fullkontakt Karate. Årets NM gav enda et bevis på dette, hvor Hans Krisitan ble tildelt Kongepokalen – den første noen gang inne Fullkontakt Karate i Norge.

Hans Kristian Havreberg er en av de få utøvere som behersker topp nivå i begge disipliner, Kata såvel som fight. Hans Kristian har flere gode resultat opp igjennom årene, og for våre nordiske lesere husker man kanskje seier i Swedish Open 2018 best. Han er forøvrig den eneste norske utøver som har vunnet Swedish Open. Vi var heldig å få en liten prat med Hans Kristian etter NM 22.April. 

Hva er planene fremover og blir det KWF VM i Nederland på deg til høsten?

Ja jeg sikter inn mot VM. Det har vært en periode med hvor jeg har vært ute med skader og sykdom.

Brudd på ribb bein, brukket hæl og deretter noen runder med sykdom. Men jeg har vært friskmeldt i noen måneder nå og har trent godt. KWF VM er helt klart målet for i år. Ellers sikter jeg meg inn på stevner på elitenivå, og kanskje også ett allerede før sommeren.

EM i Polen 2013, hvor Hans Kristian (17 år) tok gull i Kata, tapte mot klasseveinner i fight 1.runde

Hva er den største forskjellen når det kommer til å fighte i Norge vs utlandet?  – hvorfor?

Nivået i utlandet ser jevnt over ut til å være høyere og særlig tempoet gjennom kampene. Erfaringen og repertoaret til utøverne er også noe bredere. Mange av de utenlandske fighter har gått stevner fra tidlig barndom og gjennom hele ungdomstiden før de kommer over i senior klasse. Jeg tror også at i enkelte land kommer fighterne fra tøffere kår, generelt. En annen stor forskjell er også det brede sparrings utvalget og de store fight gruppene som utøverne i enkelte land har. Det er klart at det har en påvirkning på hvordan man utvikler seg som en fighter.

Hans Kristian NM 2023

Hvem kunne du tenke deg aller mest å møte i en fight, om du fikk velge. Hvem inspirerer deg?

Artur Arushanyan er et forbilde og en svært dyktig fighter som jeg har lyst til å møte på tatamien.  Eller er Shihan Geir Havreberg en som inspirerer meg. Bjørn Erik Orstad er inspirasjon for pågangsmotet hans. Bård Even Kvamme som jeg har møtt flere ganger på tatamien er også en inspirasjonskilde for hans ydmyke og gode fremtoning mot andre fightere.

Hans Kristian vs Artur Arushanyan  (Armenia) kan bli en realitet til høsten

Hva tenker du er den største utfordringen med å satse innen fullkontakt Karate? 

Jeg tror for mange er det tidsklemma. Studier, familie, osv. Prioriteringer som må gjøres sett i lys av det å drive med toppidrett.

Hvor ser du deg selv innen fullkontakt Karate om 10 år?  – og hvorfor

Forhåpentligvis toppen av pallen internasjonalt og videreføre lærdommen. 

Hans Kristian Scottish Open 2017, vinner i lettvekt.

,